dilluns, 2 de febrer del 2015

Educació Oberta

Feia mil anys que no dibuixava .




Open Access, Open Education, Creative Commons, Open directori. Tots aquest neologismes ens remeten a una manera nova de treballar amb la informació.
Parlem primer de tot , això sí, de terminologia. Open Education és un terme que queda molt bé i molt vistós si parlem en anglès, però en casos com aquest sempre m’ha semblant que vivim un estrany i metòdic procés d’aculturació. No ens hauria de fer por o mandra d’anomenar aquest moviment cultural com a Educació Oberta.

Una educació oberta a tothom, ja que el procés que es va iniciar amb els Creative Commons (http://creativecommons.org/education) ens duia inevitablement al següent pas: als Recursos d’Educació Oberta. A la pàgina anterior s’explica amb total claredat: “Open Educational Resources (OER) are teaching, learning, and research materials in any medium that reside in the public domain or have been released under an open license that permits their free use and re-purposing by others.”

https://stateof.creativecommons.org/img/sotc3.png

En aquestes alçades de la vida, ja no és lògic ni moral que l’educació quedi restringida a determinats públics o a grups tancats; la informació que es genera al voltant de l’educació hauria de ser universal. Gràcies a l’accés a internet estem més a prop d’aconseguir allò que diu la UNESCO: 

"Tota persona té dret a l'educació. (...) L'educació ha de tendir al ple desenvolupament de la personalitat humana i a l'enfortiment del respecte als drets humans i a les llibertats fonamentals (...)."
Article 26 de la Declaració Universal dels Drets Humans.


És en aquest àmbit on les TIC brillen amb tot el seu potencial, l’accés a internet des de qualsevol dispositiu fixe o mòbil pot dur a la universalització del coneixement, i d’aquesta manera treure un benefici real i conjunt de la globalització on vivim actualment.
De mica en mica, els centres culturals es van afegint a aquest procés de renovació cultural i un dels exemples és el de la Universitat Oberta.
La  UOC disposa d’un repositori(http://openaccess.uoc.edu/webapps/o2/?locale=ca) on s’informa que : “El repositori institucional de la UOC conté les publicacions digitals en accés obert produïdes per la UOC en les activitats de recerca, docència i gestió”.
No és gaire cosa però per alguna banda s’havia de començar...

Si algú vol aprofundir més en el tema també pot revisar els fonaments de l’educació oberta en alguns dels  blocs dels meus companys i companyes del màster.
I per acabar us deixo amb un vídeo que ho resumeix bastant bé:

http://vimeo.com/43401199



Why Open Education Matters from Blink Tower on Vimeo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada